De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die eerder ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moesten voldoen. De CSRD-richtlijn is namelijk een opvolger van de eerdere NFRD. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:
Hoewel de CSRD-richtlijn nog niet van toepassing is op veel ondernemers, met name in het midden- en kleinbedrijf (MKB), wordt toch verwacht dat ook deze groep meer transparantie zal moeten tonen over hun impact op het milieu en de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat ze deze informatie moeten verstrekken aan klanten of financiers die wel onder de CSRD vallen.
MVO Prestatieladder heeft de 26 MVO-thema’s al gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), maar in versie 4.0 ook aan de ESRS, waardoor bedrijven gemakkelijker ‘dezelfde taal kunnen spreken’. Via een jaarlijks verplicht rapport vanuit de MVO Prestatieladder worden de resultaten van verschillende prestatie-indicatoren inzichtelijk gemaakt. Dit vergemakkelijkt ook directe naleving van wetgeving die duurzaamheidsrapportage verplicht stelt.
MVO Prestatieladder maakt grote stappen met de nieuwe versie en verankerd CSRD, MVI en ‘Purpose’.
We bevinden ons op een kritiek punt waarbij we rekening moeten houden met de grenzen van onze planeet, zoals klimaat, biodiversiteit, water, en luchtkwaliteit. Daarnaast is de uitdaging van grondstoffenschaarste nog lang niet opgelost. Het bewustzijn over maatschappelijke vraagstukken groeit, en goed en ethisch werkgeverschap krijgt meer prioriteit. Ook wordt de wereldwijde impact van mondialisering op zowel mens als milieu in ontwikkelingslanden kritische bekeken.